divendres, 12 de gener del 2007

BOLIVIA I EL DRET A L'AIGUA

Els alumnes de 2n han fet un joc de rol molt interessant que els ha servit per situar-se en la pell dels altres i entendre la problemàtica que es viu en molts països on l’accés a l'aigua no és tan fàcil com ho és per tots nosaltres.
És una proposta didàctica d'Intermon per el Dia de l'aigua 2007. Amb el lema Aigua i Desenvolupament es presentaven tot un seguit d'activitats per a tots els nivells educatius http://www.intermon.org/page.asp?id=2285&idioma=1

Aquest joc es basa en un cas real succeït a Cochabamba, Bolivia, on al 1999 el govern bolivià va privatitzar la gestió de l'aigua i les tarifes van augmentar fins a un 200% en alguns casos. La població es va alçar contra una de les corporacions més poderoses del mon en una campanya de pressió imparable amb la que va aconseguir recuperar un bé bàsic: l'aigua.

Els objectius principals d'aquesta activitat eren:
- Educar cap a comportaments responsables que portin a un consum sostenible de l'aigua.
- Analitzar una situació concreta relacionada amb el dret a l'aigua i a la propietat, y mostrar accions ciutadanes que cerquen la justícia social.
- Adquirir una visió global dels problemes relacionats amb l'aigua, y de las possibles soluciones.

La valoració dels alumnes ha estat molt positiva. Poden servir aquests comentaris com a exemple:
"Ha estat diferent, divertit i interessant. Hem fet una interpretació sobre com és la vida en altres països on l'aigua és escassa"
"Dons nosaltres ens hem posat molt en el paper i ens hem sentit pobres, discriminats per l'alta societat, ningú ens escoltava ni ens feia cas i decidir associar-nos ens ha obert una esperança"