divendres, 27 d’abril del 2007

Pel·licula: Canvi climàtic...què està passant?

A les tutories de 4t, vam projectar la pel·lícula Una verdad incómoda, d’Al Gore. El film tracta dels efectes del canvi climàtic, (documentat amb dades científiques), i del futur que ens espera si no hi posem remei.

Anàlisi qualitatiu de l'aigua de l'aixeta

Treball pràctic a 1r d'ESO.
Hem fet l'anàlisi qualitativa de terbolesa, oxigen, pH, temperatura, olor, duresa i clor de l'aigua de l'aixeta de l'IES.
Hem fet la comparació amb els mateixos paràmetres analitzats en una mostra d'igual volum d'aigua destil·lada.
Es tractava de veure que, tot i que a cop d'ull no s'aprecíen diferències entre l'aigua de l'aixeta i l'aigua destil·lada, es comporten de forma diferent quan s'analitzen, i podem dir que l'aigua de l'aixeta es comporta com una mescla homogènia, mentre que l'aigua destil·lada no.
Evidentment caldria fer més proves per poder afirmar que l'aigua destil·lada és una substància pura, però amb les poques que hem pogut fer, de moment veiem que ho és.
Alguns paràmetres han donat molt semblants però d'altres no.
Ens queda pendent mesurar els punts d'ebullició i els de congelació i publicar els resultats.

dijous, 26 d’abril del 2007

Meteorologia i canvi climàtic


Santi Segalà i Gallofré, tècnic responsable de vigilància meteorològica, va fer una xerrada als alumnes de 3r d'ESO, el dia 25 d'abril,
una interessant presentació de la feina que es realitza al Servei Meteorològic de Catalunya, i de la importància del registre i l'anàlisi comparativa de dades per investigar el canvi climàtic

Acte de cloenda del treball meteorològic



El dia 25 d'abril vam fer un petit homenatge a tots els alumnes que han col·laborat en el registre diari de les dades del temps, una feina difícil que valia la pena reconèixer.
Els conferenciants que havien vingut a fer les xerrades sobre Meteorologia i sobre l'Antàrtida van lliurar uns diplomes de reconeixement a cadascun dels alumnes que han col·laborat en el registre meteorològic.
Al mateix temps, es va poder observar a la biblioteca del centre el material meteorològic utilitzat aquest curs, així com els aparells de registre manual que hem renovat. Completaven l'exposició l'enciclopèdia L'apassionant món de la meteorologia de l'editorial Sapiens, i una estació automàtica portàtil, ambdues cedides pel Departament d'Educació.

Recomanem la visita a la pàgina web d'EDUMET, la Xarxa meteorològica educativa de Catalunya, de la qual ens agradaria molt formar part.

Conferència "L'ANTÀRTIDA I L'ANY POLAR" Josep M. Gasol




El día 25 d'abril
L'Antàrtida va ser protagonista al nostre institut, primer a la biblioteca, gràcies als alumnes de 1r de batxillerat de Ciències de la Salut, i després a l'aula de música en els alumnes de 2n d'ESO, que ja havien fet en català els sues viatges imaginaris pel continent gelat.

En Josep M. Gasol és investigador de l’institut de Ciencies del Mar i ha estat diversos cops a l’Antàrtida.

Va exposar la seva recerca, va parlar de l’aventura que suposa anar allà a investigar i també de com afecta el canvi climàtic aquell territori i què representa la commemoració de l’Any Polar Internacional 2007.
La xerrada va ser possible gràcies a la col·laboració de l'ICE de la Universitat de Girona (Institut de Ciències de l'Educació)

dimecres, 25 d’abril del 2007

Citas de "El Quijote"

Aprofitant que havíem de llegir El Quijote, vam fer una lectura detallada dels capítols en els quals el riu és el protagonista de la història: el XXIII y el XLIX de la segona part. Vam posar èmfasi en el lèxic del riu i dels navegants, als costums relacionats amb l’aigua, a les professions, a les teories científiques de l’època i a les descripcions objectives (del narrador, en Sancho o Don Quijote) o bé les esbogerrades de Don Quijote.
Trobareu una selecció de cites i comentaris al bloc Citas de El Quijote.

http://citasdelquijote.blogspot.com

Literatura castellana
2n Batxillerat

dimarts, 24 d’abril del 2007

Samarreta: Pots jugar amb mi, però respecta'm

La Diada de Sant Jordi es va repartir una samarreta a tots els membres de la comunitat educativa. La imatge del logotip i el lema que l’acompanya, Pots jugar amb mi, però respecta’m, són originals de Marta Blanco, alumna de 4t d’ESO.

dilluns, 23 d’abril del 2007

Murals per Sant Jordi


Murals de l’aigua

Per Sant Jordi tothom va tenir l'ocasió de participar en l’elaboració col·lectiva de dues obres plàstiques de pintura a l'aigua: una amb l’eslogan de les samarretes Pots jugar amb mi, però respecta’m!, i l’altra, amb el lema de l’Ecoauditoria, Compte! Cada gota compta.

COMPTE! CADA GOTA COMPTA!

Investigació: Ecoauditoria de l’aigua
Un grup d’alumnes de 3r d’ESO ha iniciat una Ecoauditoria de l’aigua, activitat que consisteix a abordar els aspectes relacionats amb el cicle de l’aigua sota el control humà. Els objectius són avaluar els usos de l’aigua al nostre centre i examinar si són poc o molt eficients. Amb les dades a la mà, es definirà un pla amb mesures concretes d’estalvi amb vista a la construcció del nou edifici.

Com veuen l'aigua els ulls de dona?

L'activitat, a càrrec d'una de la professorad'Història de l'Art, Sílvia Moreno, és una recerca per Internet, sobre dones artistes, pintores, que han utilitzat l'aigua en les seves obres: Aigua de mar, de pluja, o fins i tot en forma de llàgrimes. L'objectiu va ser apropar-nos, d'aquesta manera, a les diferents visions que l'art pot donar d'un mateix element, a més des del punt de vista, de les dones.
A partir de la recerca i la posterior elecció de les deu obres que més els hi van agradar, es va preparar una petita exposició.





Cliqueu per veure totes les presentacions

dijous, 19 d’abril del 2007

Com ha estat l'hivern 2007?




ANÀLISI DE DADES METEOROLÒGIQUES

Com ha estat l’hivern 2007?

Desprès de sis mesos recollint dades meteorològiques tocava fer l’anàlisis de dades i la interpretació dels resultats i, a més a més, utilitzant els registres de l’Arxiu Municipal fer un treball comparatiu amb l’hivern del curs 1992-93.
Hem tingut un hivern temperat i poc plujós i amb poques diferències amb el de fa 14 anys; això sí, es va fer esperar i, en acabar el mes de març, van començar les pluges que no havien caigut en tot l'hivern.
Aquesta feina ha estat un treball en cooperació de tots els alumnes de 2n d’ESO, els informes van quedar exposats a la cartellera on cada dia penjàvem el parte del temps.
Els alumnes de 1r i 2n de batxillerat vam contribuir a la recollida de dades, i la cartellera la van preparar els alumnes de la Casa d'oficis i els de l'Aula d'acollida.
Ha estat un veritable treball cooperatiu.

dimecres, 18 d’abril del 2007

17 d'abril un dia d'aigua a Barcelona 1r d'ESO

Vam anar a passar el dia a Barcelona per "viure l'aigua", l'aigua del mar, a travès de la història de la navegació i dels èssers vius aquàtics.

Pel matí vam visitar el Museu Marítim.
"El mar és història, vida, cultura, esperit i aventura. El mar és relació entre les seves aigües i les persones que les han solcat. I al Museu Marítim trteballen cada dia per preservar la cultura, la història i la tradició del mar en primera persona" (Diari del Museu Marítim).
Variat, interessant i sorprenent. Impressiona la rèplica de la Galera Reial de Joan d'Austria i emociona la barca del 1907 construida a Blanes, a les Drassanes d'en Josep Vieta.

Desprès de dinar ens vam endinsar en el mar..., a l'Aquari.
Sense paraules...
...Val molt la pena i no patiu que els taurons no es mengen a ningú.

Aqui van els enllaços per si vols fer una visita virtual

http://www.museumaritimbarcelona.com

www.aquariumbcn.com

dilluns, 16 d’abril del 2007

Una experiencia personal

Encara que no se’ns va aprovar el projecte d’intercanvi amb dos IES de La Rioja, el contacte va servir per què, en conèixer la bona acollida del Treball de Recerca “El desenvolupament embrionari de Mytilus sp. Els efectes del clorur de zinc”, la seva autora, Irene Garcia Ferrer (exalumna del nostre Institut), fos invitada a explicar-ne el contingut i la seva experiència amb els premis rebuts, tant a Barcelona (Premi de la UIC), com a Estocolm (Stockholm Junior Water Prize), com a Màlaga (Congreso Jóvenes Investigadores). En total va realitzar tres xerrades (IES Cosme García de Logroño, IES Celso Diaz de Arnedo, i IES Quintiliano de Calahorra); hi van assistir un total de 250 alumnes de Batxillerat.

dimarts, 10 d’abril del 2007

Anàlisi qualitatiu de la contaminació de l'aigua

En aquesta activitat, els alumnes van fer un estudi qualitatiu de diferents aigües potables de la província de Girona per veure el grau de contaminació. Van mesurar els nivells de coure, clor, nitrats, crom hexavalent,....i van fer un mapa de la contaminació a Girona.
Matèria: Crèdit variable: “La contaminació de l’aigua” 2n d'ESO